INAI PENGANTINSELAIN DARI INAI PENGANTIN, JANGAN LEPASKAN PELUANG UNTUK MEMANJAKAN DIRI ANDA DENGAN PAKEJ-PAKEJ SPA, YANG TELAH TERSEDIA

PAKEJ SPA YANG MENARIK DAN BERBALOI, KAMI BERLOKASI DI

B-9-2, ALAM AVENUE, JALAN SERAI WANGI G16/G, SEKSYEN 16 SHAH ALAM.
( dekat dgn puspakom shah alam.),

BAGI YANG NAK MENGHILANGKAN STRESS JUGA AMAT DI ALUK-ALUKAN. IA BUKAN KURSUS BAGI PENGANTIN SAHAJA MALAHAN BAGI YANG NAK BERTUNANG ATAU YANG MEMANG SUKA MEMBELAI DIRI.


Uptown Shah Alam Seksyen 24 merupakan satu2 nya kedai inai tunggal yang menyediakan service inai pengantin dan menjual pelbagai jenis inai.

lokasi saya berdekatan dengan pintu kecil belakang uptown, dekat sangat dengan kedai makan..

Se eloknya hubungi saya dulu untuk appointment.k.

ok..terima kasih.

Selasa, Jun 18

Seni Halus Ukiran Inai.

Salam semua ,

kali nih,  Norish nak bercerita tentang seni Halus Ukiran Inai.

Seperti yang anda semua tahu tentang pemakaian inai , ia amat sinonim atau berkait rapat dengan Adat Pengantin Melayu, yang mana Norish dah pon ceritakan pada entry sebelum ini. Tapi sekarang Norish nak kongsikan sikit , bagaimana ia di lukis.

Sebelum kita memakaikan inai pada pengantin, ada 2, perkara yang harus di beritahu pada pengantin ialah :-

1- kebersihan kaki dan tangan anda. (basuh kaki tangan dengan sabun utk pastikan kulit bebas dari sebarang losyen/minyak atau kotoran)

2- Ruang ,  Pencahayaan, dan Pengudaraan amat lah penting bagi memastikan keselesaan bagi pihak pengantin dan pelukis.

nak lukis inai ni nampak macam senang , tapi hakikatnya ia sangat memerlukan focus dan daya imiginasi image yang tinggi,  bukan senang nak lukis pada kulit orang, kalau dah silap tak boleh padam, nnti comot. sebab itu lagi halus ukiran seni inai itu maka lebih mahal harganya.

kadang -kadang kita nampak corak tuh macam senang je, tapi sebenarnya bila kita melukis, ia memerlukan seseorang itu menjadi sangat kreatif untuk melukis pada kaki/ tangan yang berbeza. sebab setiap kaki/tangan kita ni mempunyai saiz dan bentuk yang berlainan. dan jangan terkejut kalau saya katakan ada corak yang dipilih tapi tak sesuai untuk tangan/kakinya.

jadi pengantin dan pelukis perlulah berbincang. tak semestinya apa yang dipilih mesti ada ditangan/kaki, itu 100%.
 Kadang -kadang ia perlukan penguahsuaian bagi menyesuaikan dengan bentuk kaki/tangan anda.                gambar di atas adalah salah seorang pelajar Norish , yang sedang melakukan latihan melukis.

Teknik melukis bagi setiap pelukis adalah bergantung pada kemahiran pelukis itu, lagi mahir ia melukis, lebih kemas lukisannya, Lebih kemas lukisannya lebih juga upahnya, kerana kemahiranya melukis dengan kemas, cepat, dan spontan.


Bagi Norish Melukis inai bukanlah pekerjaan yang remeh. ia memerlukan daya imiginasi yang sentiasa fresh, tahap kesabaran yang tinggi, ia juga memerlukan kecekapan, dan focus yang tajam. daya pemikiran bagi seorang pelukis ialah mereka boleh berfikir seperti melihat didalam cermin.(bagaimana untuk seimbangkan kiri dan kanan).

Bagi para pelukis inai yang telah lama berkecimpung dalam bidang ini, Tahniah kerana anda adalah seorang yang sangat sabar dan kreatif.
Bagi para pelukis yang baru berjinak-jinak dalam bidang ini, Latihan adalah kuncinya. lebih banyak latihan lebih tinggi keyakinan anda.
Bagi para Pelanggan,setiap lukisan inai adalah seni ukiran yang tinggi yang tidak ternilai, kemahiran, kecekapan, dan kekemasan lukisan inai, boleh menjadikan hari bahagia anda lebih bermakna.

sekian, renung-renungkan :)

terima kasih.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan