INAI PENGANTIN

SELAIN DARI INAI PENGANTIN, JANGAN LEPASKAN PELUANG UNTUK MEMANJAKAN DIRI ANDA DENGAN PAKEJ SPA PENGANTIN YANG TELAH TERSEDIA

PAKEJ SPA YANG MENARIK DAN BERBALOI, KAMI BERLOKASI DI SHAH ALAM SEKSYEN 18.

JOM JOM HARGA MENARIK BAGI SPA PENGANTIN. BAGI YANG SUKA KE SPA JUGA BOLEH KUNJUNGI KAMI.

TIDAK KETINGGALAN, BAGI MEREKA YANG INGIN SAAT BERINAI MEREKA DI MEMORIKAN SEBAGAI GAMBAR KENANGAN, JANGAN LEPASKAN PELUANG KEEMASAN INI. HANYA RM 100 BAGI SESI FOTO.


Jom Jumpa saya di..Uptown Shah Alam Seksyen 24
lokasi saya berdekatan dengan pintu kecil belakang uptown, dekat sangat dengan kedai makan..

dan jangan lupa kami juga telah beroperasi di waktu siang hari.
kami akan berada di studio henna Noor Collectionz, di Alam Avenue, Shah Alam.

Se eloknya hubungi saya dulu untuk appointment.k.

ok..terima kasih.

siapa Dgn Saya?

Rabu, Januari 18

Bancuhan Daun Inai Asli.

 Hai semua kali ini saya uploadkan gambar cara saya memproses daun Inai.Ini lah daun inai yang baru sahaja di ambil dari pokok, di kawasan rumah saya.  & juga pokok baru yang saya ambil dari rumah customer saya, yang sudi berkongsi pengetahuan dengan saya tentang pokok inai. Terima kasih chic shahira :)


Haaaaa..... ini bapa mertua saya, dia lah yang bertanggungjawab menanam & memetik daun inai apabila  ada permintaan dari pengantin.

Haaa.... yang ni pula bukan saya!!!... yang ni lah Intan ..:) sedang sibuk membantu meleraikan daun inai dari tangkai sebelum di kisar kedalam mesin khas.


Inilah mesih yang akan saya gunakan untuk mengisar daun inai , samaada giling atau kisar sama jer janji  ia halus, dan  mudah digunakan.

Yang ni pula adalah barang tambahan yang saya gunakan untuk menjadikan daun inai itu lebih merah, selain dari limau nipis/kasturi/lemon pon boleh campur juga, yang penting asid dalam limau nih yang bagus untuk Inai mengeluarkan warna merahnya, disamping membuatkan Daun inai nih bertambah wangi.

selain dari itu saya juga menambah arang & gambir kedalam ramuan ini, supaya warnanya lebih menarik.

Inilah Inai bancuhan yang telah saya siapkan. & ia harus di simpan sejuk didalam peti sejuk , ia hanya  dapat bertahan dalam jangkamasa kurang  drpd 1 bulan sahaja.Harus di ingat bahawa pemakaian inai daun ini haruslah lebih dari 5-7jam, bagi memastikan ia merah cantik di hujung jari anda semua. Kemerahannya juga bergantung pada individu, & juga jenis daun yang digunakan, daun inai tidak semuanya merah sama . ada sesetengah pokok hanya merah oren sahaja, dan ada sesetengahnya merah menyala. Ketahanan nya  lama berbulan-bulan lamanya. :) Pokok inai yang saya gunakan ialah yang berjenis daun kecil &  Insya Allah inai saya merah cantik.

lihat la hasilnya :)selain inai ini digunakan oleh para pengantin untuk memakainya di jari, Daun & akar pokok inai ini boleh di rebus & di minum untuk tujuan menaikkan seri wajah. agar wajah kelihatan kemerah merahan "dah tak perlu pakai blusher " :) . petua ini di ajar oleh mak customer saya . beliau amat gemar meminum air akar kayu :). ( Insya Allah nnti Norish cuba )..terima kasih shahira & family sudi berkongsi petua dgn Norish.


2 ulasan:

  1. Salam nor..
    Saya sangat berminat..boleh ajar saya?

    BalasPadam
  2. Assalamualaikum, kat rmh saya byk pokok inai sampai tebang tak tau nak buat apa? Lps ni blh rebus daun buat minum. Akar inai tak nampak dah.

    BalasPadam